fbpx O kolačićima | TIKI

O kolačićima

TIKI HVAC d. o. o. kao upravitelj koristi kolačiće na svojoj web stranici. Kolačići su male tekstualne datoteke koje se preuzimaju na računar korisnika kada posjeti web stranicu, a obično sadrže:

  • ime,
  • vrijednost (jedinstveni broj),
  • naziv servera sa kojeg je poslat kolačić,
  • životni vijek.

Postoji nekoliko vrsta ili kategorija kolačića: privremeni/trajni; vlastiti/drugi, neophodni za rad web stranice/manje potrebni, djelimično nametljivi koji vode statistiku/visoko nametljivi koje vode statistiku i prikupljaju lične podatke.

Sve kategorije imaju zajedničko vremensko ograničenje.

Kolačići stoga mogu obavljati neke važne funkcije, kao što su: personalizacija web stranice, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

Kolačići koji se koriste

Upravitelj web stranice www.tiki.ba koristi sljedeće vrste kolačića u svrhe i u trajanju, kao što je prikazano u tabelama u nastavku.

Obavezni kolačići

Kolačići koji omogućavaju rad web stranice. To su neophodni kolačići bez kojih web stranica ne može funkcionirati. Ove informacije su anonimne – ne vidimo vaše lične podatke.

Ime Izdavač Svrha Trajanje
didomi_token Didomi Za čuvanje podešavanja kolačića 1 godina
euconsent-v2 Didomi Za čuvanje podešavanja kolačića 1 godina
wordpress_test_cookie WordPress Za čuvanje podešavanja jezika bez ograničenja

 

Kolačići za analitiku

Ovi kolačići prikupljaju informacije koje koristimo za bolje razumijevanje vaših obrazaca korištenja i pomažu nam da prilagodimo našu web stranicu i aplikacije kako bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo.

Ime Izdavač Svrha Trajanje
_ga Google Analytics Za čuvanje i brojanje pregleda stranica. 2 godine
_gat Google Analytics Za čuvanje jedinstvenog korisničkog ID-a 1 minuta
_gid Google Analytics Za čuvanje i brojanje pregleda stranica. 1 dan

 

Marketinški kolačići

Kolačići koji služe za poboljšanje iskustva korištenja svih naših proizvoda, za ciljane oglase i za optimizaciju sadržaja.

Ime Izdavač Svrha Trajanje
_fbp Facebook Za čuvanje i praćenje posjeta web stranici. 3 mjeseca

 

O kolačićima

Kolačići nisu ništa novo. Svi posjetioci web stranica imaju veliki broj kolačića učitanih s različitih web stranica sačuvanih na njihovim računarima, tabletima i mobilnim telefonima. Jedina novina je da nova zakonska regulativa (ZEKom-1) donosi promjene u pogledu izvještavanja, odnosno pristanka posjetilaca na njihovo korištenje.

Šta su kolačići?

To su male tekstualne datoteke koje većina web stranica sačuva na uređaje koje korisnici koriste za pristup internetu kako bi identificirali pojedinačne uređaje koje su korisnici koristili za pristup internetu. Njihovo čuvanje je pod potpunom kontrolom pretraživača koji korisnik koristi – koji može ograničiti ili onemogućiti čuvanje kolačića po želji. Kolačići nisu štetni i uvijek su vremenski ograničeni.

Zašto su kolačići potrebni?

Kolačići su neophodni za pružanje internetskih usluga prilagođenih korisnicima. Zahvaljujući kolačićima, interakcija između korisnika interneta i web stranice je brža i jednostavnija. S njima web stranica pamti preferencije i iskustva pojedinaca, što štedi vrijeme i čini pretraživanje interneta efikasnijim i prijatnijim.

Onemogućavanje kolačića

Nikada nećemo koristiti kolačiće za prikupljanje vaših ličnih podataka, a vi odlučujete hoćete li dopustiti čuvanje kolačića na vašem uređaju. Možete kontrolirati i mijenjati podešavanja kolačića u svom internet pretraživaču.

Upozoravamo vas da ukoliko su kolačići isključeni, sve funkcionalnosti web stranice možda neće raditi jednako efikasno, pri svakoj posjeti će se pojaviti upozorenje o korištenju kolačića, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Za informacije o podešavanjima kolačića, izaberite web pretraživač koji koristite.

>> Chrome

>> Firefox

>> Internet Explorer (web stranica na engleskom)

>> Opera (web stranica na engleskom)

>> Safari (web stranica na engleskom)

Podešavanja kolačića

Podešavanja kolačića